Israel erkänner den arameiska minoriteten

Fredag 19 september 2014

Israels inrikesminister Gideon Sa’ar har skrivit under en lag som officiellt erkänner den arameiska identiteten i landets folkbokföring där syrianer (araméer) tidigare räknats som araber. Sa’ar baserade sitt beslut utifrån tre professionella bedömningar där man fastställde att nationaliteten uppnådde kriterier inom historiearv, religion, kultur, ursprung och språk för att erkännas av staten.

Yariv Levin som sitter i Israels parlament och som var drivande i frågan har uttalat sig om att han vill göra skillnad på den kristna och muslimska befolkningen i landet och även att vill uppmuntra till att den kristna populationen ska inkluderas mer i samhället och även till att tjänstgöra militärt.

Nättidningen Bahro Suryoyo har varit i kontakt med de syrianer (araméer) som har varit mest drivande i frågan i åratal och de kommer att rapportera mer om frågan från deras perspektiv. Att det arameiska folket erkänns av Israel är stort för det arameiska folket men även för landet, då man kritiserats för att inte alltid behandla minoriteter väl. Vi rekommenderar de som vill veta mer att hålla utikik på Bahro.nu i inväntan på ett större reportage relaterat till frågan.

 

Text: Redaktionen