Pray for Qamishli

Onsdag 30 december 2015

Minst 18 människor dödades och 35 skadades av explosioner i tre restauranger i staden Qamishli, också kallad Beth Zalin som är stadens arameiska namn, i Syrien under onsdagskvällen.

Explosionerna i Qamishli orsakades av självmordsbombare. Det rapporteras om att den första explosionen ägde rum på restaurang Miami där många syrianer (araméer) befann sig. Den andra explosionen ägde rum några minuter senare på restaurang Gabriel och den tredje riktades mot en restaurang i västra delen av Qamishli. Alla attackerna var riktade mot företag som ägs av syrianer (araméer).

Daesh har tagit på sig ansvaret för attackerna som inträffade i den del av staden där attackerna ägde rum och som syriska armén kontrollerar. I en lokal kyrka sattes en affisch upp med bilder på de 13 dödade syrianerna (araméerna) som dog i attentatet. Under torsdagen hölls även en begravningsmässa för de 13 offren.

FAKTA

Qamishli/Beth Zalin grundades 1926 av syrianer (araméer) som sökte en ny fristad efter att ha flytt undan folkmordet Seyfo i Turabdin i sydöstra Turkiet. Denna stad är helt uppbyggd av folkmordets överlevare.